Új élmény

Egy új élmény számunkra!

A kicsikénk

Katt ide!!!!

Utolsó kommentek

  • Vikicicca: @Nikike88: Szia Niki! Szerintem vedd fel velük a kapcsolatot, annyira kedvesek és segítőkészek, bi... (2011.05.17. 15:39) Felicitas csomagok
  • Nikike88: Sajnos én nem kaptam kupon!Nem tudjátok hogy lehet e kérni utólag?Köszönöm! (2011.05.17. 11:07) Felicitas csomagok
  • Vikicicca: @dina9865: Szia Dina! Nekem két hónappal előbb jött a babám, így kicsit lemaradtam a kiváltásról é... (2010.07.12. 15:48) Felicitas csomagok
  • dina9865: Én Budapesten az Europarkban a Photo hall-ban váltottam be a kupont és nekem is csak egy cumi egy ... (2010.07.10. 11:57) Felicitas csomagok
  • Vikicicca: @jutka711: Szia Jutka! Valahol olvastam egyszer, hogy mindig más a csomag, attól függ, hogy éppen ... (2010.07.07. 14:48) Felicitas csomagok
  • Utolsó 20

Névnapok

Látogatók eddig

Jelenlévők

Dévényi torna

2009.05.18. 19:29 - Vikicicca

 

Saját tapasztalat:

A Balatoni útról kellett lekanyarodni egy kis utcába, végülis még a 22. kerülethez tartozik. Mondjuk busszal nem tudom, hogy hogyan lehet megközelíteni. Egy kertes házhoz kellett menni. Persze jó korán odaértünk, mert jóval előbb indultunk, hogyha esetleg nem találnánk, akkor legyen idő megtalálni. A kert valami hihetetlen gyönyörű és van egy kis játszósziget a gyerekeknek, bár gondolom nem a vendégeknek, hanem a háziaknak. Egy kis előszobai várakozóban lehetett várni, míg még a másik kiskölyökkel végeztek. Utána bementünk, az egész szoba szivacsos, a közepén pedig egy pléd, és azon tornáztatják a kicsiket. Van még pár tornaeszköz a szobában, de gondolom ez nem a bébiknek van.

A csajszi nagyon kedves, szimpatikus, kis apró törékeny nő. Annyira aranyosan beszélt a kicsivel, végig dícsérte őt, hogy milyen ügyes.

Persze Szonja végigkiabálta az egészet, de volt egy-kétszer, amikor kicsit megnyugodott és elhallgatott.

Maga a torna elég érdekes, leginkább masszírozásnak nevezném. A lényege az, hogy azokat az izomcsoportokat, amik le vannak tapadva, azokat fellazítsák. így mindenfelé tekergette a kicsinek a nyakát, fejét, vállát és közben masszírozta.

Szonjának a lábával semmi gond nincs, ott jók az izmai, viszont ugye a nyakában van gond, ezért is veti mindig hátra a fejét. Így ezt kell majd jól kimasszírozni, kitornáztatni.

1 órát voltunk és 4000 forintba került. Egyenlőre nem tudta megmondani, hogy még hányszor kell majd mennünk, de most hetente egyszer megyünk majd. Jövő héten kedden legközelebb.

 

 Mit ír róla az internet:

 

"DSGM I.  Speciális manuális technika (továbbiakban SMT)

Alkalmazásának hármas célja van.

Kontraktúraoldás

(az izom-ínzsugorodások és letapadások föllazítása,
az izom-ín- és kötőszövet természetes állapotának és ezzel működőképességének helyreállítása.)
Hatásmechanizmusának magyarázata:
A mozgássérülések – eredettől függetlenül - mindig inaktivitással, az inaktivitás izom- ínkontraktúrák kialakulásával jár. Az izmokat – beleértve az inas eredés –tapadást is – vékony hártya (fascia) veszi körül. Ez a kötőszövetes hüvely a kontraktúra fő „felelőse”, mivel sérülés, vagy inaktivitás esetén, azonnal „összeugrik” és kisebb felületre kényszeríti az izomrostokat, mint ahogy azok működni képesek. Ez a természetellenes állapot később rögzül és a mozgás mechanikai akadályává válik. Ezt a mechanikai akadályt elhárítani csak mechanikai úton – kézzel végzett, a fascia feloldására irányuló – technikával lehet.
A Dévény speciális manuális technika egyik sajátos fogásával föllazítható mind a fascia, mind az izomrostok közti kontraktilis elemek. A kezelés hatására a fascia és az általa körbevett izomrostok visszanyerik eredeti méretüket és alakjukat, ezzel működőképességüket.
Az SMT mechanikai hatását nem biztosítja sem gyógyszer, sem az izületek passzív kimozgatása, de a torna, az úszás, ill. a vízben végzett mozgás sem, mert mindegyik más célt szolgál, az alábbiak szerint:
- A gyógyszerek kémiai úton hatnak, a kontraktúrák mechanikai akadályok. Kémiailag a mechanikai akadályok nem oldhatók.
- A passzív kimozgatás az izületek külső erővel történő átmozgatása, amely az izmokat és a fasciát nem lazítja föl.
- Az önállóan végzett (aktív) mozgás az izomerősítés és koordinációfejlesztés nélkülözhetetlen eszköze, de a zsugorodott fasciát nem oldja fel.
- A hydrotherápiánál a víz felhajtóereje könnyebbé teszi a mozgást, de a zsugorodott izmok és inak természetes szöveti állapotát nem állítja helyre és a hiányzó mozgásokat nem indítja be.

Az SMT nem hasonlít egyetlen eddig ismert lágyrész-technikához sem és nem is masszázs, mert attól mind céljában, mind technikájában eltér. (A masszázs és az SMT összehasonlító elemzése Dévény Anna szakkönyvében található.)

Izomhelyzet normalizálás
A mozgássérülések nemcsak kontraktúrákat, hanem kóros tartásokat és helyzeteket is létrehoznak. Kóros helyzetből pedig épen működő izmokkal is csak kóros mozgás jöhet létre, mivel az izom elhelyezkedése meghatározza a mozgás irányát, ezért kóros izomhelyzet esetén az izom „rossz irányba húz”. Az SMT feladata a kontraktúrák fellazítása mellett kóros izomhelyzetek megszüntetése.

Direkt idegrendszeri stimuláció
A DGSM az inakat az izom-ínapparátuson belül önálló rendszernek tekinti. Az inak nemcsak az izmok eredés-tapadására szolgálnak, hanem az idegrendszer perifériás részét is képezik, miután bennük helyezkednek el az idegrendszeri végkészülékek. A végkészülékek által felvett ingerek a gerincvelőn keresztül eljutnak az agy különböző szintjeire. A direkt ingerlés beindítja az agy, az agy pedig – visszacsatolás révén - az izmok működését. A végkészülékekre az SMT-vel kifejtett hatás a direkt idegrendszeri stimuláció. A direkt hatás mindig erőteljesebb az indirektnél. Ebből következik, hogy a direkt idegrendszeri stimuláció hatékonyságát semmilyen indirekt ingerlés (torna, úszás, játék, stb.) nem éri el.
A torna, úszás, játék, stb. fontos fejlesztő módszerek a már mozgásképes gyermek számára, de a kiesett mozgásokat nem indítják be és a kontraktúrákat nem oldják fel. A szülési agykárosodások (cerebralparesis=CP) gyógyítása ennek a direkt idegrendszeri stimulációnak köszönhető.                  
Gyógyuláson a Dévény-módszer normál mozgást és életlehetőséget ért, nem a sérült egyén valamilyen módon történő foglalkoztatását.

Az eredmények ismertetése előtt néhány szó a szülési oxigénhiányos állapotok jellemzőiről, ugyanis a manuális technika az ezen a kórképen szerzett tapasztalatok alapján alakult ki.
A szülési agykárosodások (cerebralparesis = CP) izomtónuseloszlási zavar szempontjából 2 jellegzetes csoportja a csökkent (túl laza) és a fokozott (túl feszes) izomtónus. A túl laza u.n. „floppy baby” – állapot a hypotonia, a túl feszes izomzat a spasticitás. Megfelelő kezelés nélkül a kezdetben csak jelzetten fennálló tünetek egyre kifejezettebbé válnak. Ezeket a gyermek nem növi ki, éppen ellenkezőleg; a növekedés az agysérülésből eredő állapotokat rontja.
 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Dévény speciális manuális technikával a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80%-a gyógyítható, illetve állapotuk jelentősmértékben javítható.

Gyermekneurológia
         
Centrális sérülések    
Az eredmények ismertetése előtt néhány szó a szülési oxigénhiányos állapotok jellemzőiről, mivel a manuális technika az ezen a kórképen szerzett tapasztalatok alapján alakult ki.
A szülési agykárosodások (cerebralparesis = CP) izomtónuseloszlási zavar szempontjából 2 jellegzetes csoportja a csökkent (túl laza) és a fokozott (túl feszes) izomtónus. A túl laza u.n. „floppy baby” – állapot a hypotonia, a túl feszes izomzat a spasticitás. Megfelelő kezelés nélkül a kezdetben csak jelzetten fennálló tünetek egyre kifejezettebbé válnak. Ezeket a gyermek nem növi ki, éppen ellenkezőleg; a növekedés az agysérülésből eredő állapotokat rontja.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy Dévény speciális manuális technikával a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80%-a gyógyítható, illetve állapotuk jelentős mértékben javítható. 
A korai kezelés jelentősége
A CP-s gyermekek gyógyítása szempontjából a korai kezelés döntő. Edelmann Nobel-díjas agykutató szerint ugyanis az agynak 5 hónapos korig van olyan tartalékállománya, amely fiziológiásan leépül, ha nincs igénybevéve.  Az SMT-kezeléssel ezt a tartalék sejtállományt aktivizáljuk direkt módon, az inakban elhelyezkedő végkészülékeken keresztül.  Ennek a direkt ingerlésnek köszönhető a szülési agykárosodás (CP) gyógyítása, amely az egész világon megoldatlan probléma. (Gyógyuláson a DSGM normál mozgást és életvitelt ért.) Felelősséggel állítható, hogy az SMT - kezelésnek a Neonatális Intenzív Centrumokban (NIC) történő elterjesztésével és a gyermekek normál mozgásának beindulásáig folytatott kezelésével „kikoptatható” lenne ez az enyhe esetekben is súlyos következményekkel járó kórkép. Sajnos így is maradna 20-25 % gyógyulás szempontjából reménytelennek minősített eset, a halmozott agykárosodás miatt. Hypoton gyermekeknél legkésőbb 12, spasticus gyermekeknél legkésőbb 5 hónapos korig – de lehetőleg már az inkubátorban – el kell kezdeni a kezelést.
Egy éves kor után, az 1 – 2 éves korban megkezdett kezeléseknél is sokat lehet javítani az adott állapoton, de a korai kezelés eredményei nem érhetők el. 2-3 éves kor után a kontraktúraoldó hatás érvényesül leginkább, amelytől a tartás és a meglevő mozgások minőségének javulása várható, új mozgások beindítására azonban kicsi az esély. Ugyanez vonatkozik a későbbi életkorban megkezdett kezelésekre is. Néhány százaléknyi javulás azonban minden esetben mutatkozik. A kilátástalan súlyosságú betegeknél a kezeléstől az ápolás válik könnyebbé.
Sajnos a DSGM sem segít azon a kb. 20-25% rendkívül súlyos sérültön, akiknek halmozott agykárosodása nem teszi lehetővé a fejlesztést.

Perifériás idegsérülések
A perifériás idegsérülések közül a részleges szülési felkarbénulás esetén a születést követő azonnali kezeléssel nagymértékű javulás, gyakran teljes gyógyulás érhető el, az ideg sérülésének mértékétől függően.

Felnőtt neurológia
A kontraktúraoldás jótékony hatása nagymértékben segíti az agyvérzések és agytrombózisok utáni rehabilitációt. (Ezeknek a betegeknek az ellátására jelenleg sajnos Alapítványunknál nincs lehetőség.)

Külön ki kell emelni a manuális technika jelentőségét a baleseti utókezeléseknél. Az SMT kezeléssel helyreáll a természetes szöveti állapot. Ez a megszokott kezelési időnél lényegesen gyorsabban és jobb minőségű mozgásokat eredményez. Itt is érvényesül a korai kezelés elve. A sérülés helyétől távolabbi izmoknak - a rögzítés ideje alatti - kezelése meggyorsítja a későbbi regenerációt.  Az un. „befagyott” izületek problémája a kezeléssel nagymértékben javítható, gyakran meg is szüntethető.
Érdemes lenne szakmai vizsgálat tárgyává tenni, hogy az SMT elterjedése a traumatológiában és az általa elért gyors és minőségi felépülés milyen nagyságrendű megtakarítást jelentene a nemzetgazdaságnak.   Ugyanez a kérdés felmerül a cerebralparesis gyógyításával kapcsolatban is. Annál is inkább, mert a cerebralparesis gyógyítása az egész világon megoldatlan probléma.

SMT-kezeléssel jelentős eredmények érhetők el az ortopédiában is. Csontos elváltozás nélküli dongaláb, ferde nyak (torticollis), méhen belüli tartási rendellenességek, stb. eseteiben csökkennek, gyakran meg is szűnnek a deformitások. A korai kezelés ezeknél az állapotoknál is lényeges.

Miután kontraktúra eredettől függetlenül minden mozgássérülésnél fennáll, az SMT - kezelés kontraktúraoldó hatása a rheumatológiai megbetegedéseknél is állapotjavulást eredményez. Nagyon jó eredmények mutatkoznak a periarthritis humeroscapularis (vállkörüli izmok fájdalmas zsugorodása) kezelésénél.

DSGM II.  Esztétikus analitikus gimnasztika (EAG)

Az analitikus gimnasztika a mozgássérüléseket az esztétikus, - minden egyes testrészt önállóan kidolgozó -analitikus testképzés módszerével és gyakorlatanyagával korrigálja csoportos, zenés órák keretében. Célja a korrekció mellett a tudatos, pontos, célszerű, harmonikus mozgás kialakítása a sérülés adta lehetőségeken belül.
A csoportbeosztás diagnózis, életkor és haladási szint szerint történik az alábbiak szerint:
• Orthopediai problémákkal (hanyagtartás, gerincferdülés, csípőficam, stb.) küzdő fiatalok, felnőttek csoportja
• Cerebralparesis, vagy  egyéb okok miatt  mozgáskorlátozott gyermekek és felnőttek csoportja
• Koordinációs zavarokkal, figyelmi és tanulási problémákkal küzdő gyermekek kiscsoportos foglalkozása
• Külön csoportokban egészséges gyermekeknek és felnőtteknek esztétikus kondicionáló órák
A csoportokba felvétel alsó életkori határa 3,5 – 4 éves kor, felső korhatár nincs."

A bejegyzés trackback címe:

https://ujelmeny.blog.hu/api/trackback/id/tr761125491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása